Pasifik Adaları

Taveuni Adası, Fiji

Pasifik Okyanusu’nun tabanından yükselen puro formundaki eski bir yanardağ olan Taveuni, Viti Levu ve Vanua Levu‘dan sonra, toplam 434 km²’lik yüzölçümüyle Fiji’nin üçüncü en büyük adasıdır. 19 bin kişilik (2015) ada nüfusunun % 75’i yerli Fijili olan, Fiji’nin Cakaudrove iline bağlı Taveuni Adası, Somosomo Boğazı‘nın karşısında Vanua Levu’nun 6.5 km doğusunda yer almaktadır. Taveuni’nin en önemli yerleşimleri Somosomo ve Naqara‘dır.

Taveuni şelalesi, Fiji (Fotoğraf: Björn Groß)

Tavenui Adası Gezisi

Verimli volkanik topraklar üzerinde muhteşem tropik florası yüzünden ‘Fiji’nin bahçe Adası olarak’ bilinen Taveuni ayrıca mükemmel dalış noktaları, kuş yaşamının canlılığı, şelaleleri ve kumsalları yüzünden turistler açısından cazip bir ziyaret merkezidir. Taveuni’nin ilginç bir özelliği 180. meridyeninin karaya indiği birkaç yerden (Kuzeydoğu Rusya ve Antarktika gibi) biri olma ayrıcalığına sahip olmasıdır. Adanın orta kısımları çok yüksek yağış oranlarına sahip olup, gezinizde hava tahminlerine güvenmeden her zaman yağmur gelebileceğini önceden düşünüp tedbir almak gerekmektedir. Adanın batı kıyısında yeraln bir dizi yerli köyünde geleneksel yaşamın izlerini görmek olasıdır. Fiji’nin en iyi beyaz kumlu plajları burada olup, adanın kuzey ucundan Vidawa Yağmur Ormanı Yürüyüşü ile Ulusal Miras Parkı’nda bulunan Bouma Şelalesi’ne ulaşılabilmektedir. Matangi Adası‘ndan da görülebilen Taveuni ve Vanua Levu adalarını birbirinden ayıran Somosomo Boğazı’ndaki dalış alanları dünyanın ger tarafından tüplü (scuba) dalış meraklılarını adaya toplamaktadır. Taveuni’nin Everest Dağı olarak adlandırılan 32 km uzunluğundaki Rainbow Reef  (Gökkuşağu Resifi) ve muazzam Büyük Beyaz Duvarı keşfedilmeyi beklemektedir.  Dalış operatörler scuba meraklılarını ayrıca  Purple Wall, Rainbow Passage, Vuna Reef’e de götürmektedir. Adanın en iyi tesisi Taveuni Island Resort (Tel 679 / 888-0441; taveuniislandresort.com) olup, ayrıca Coconut Grove Beachfront Cottages’da (Tel 679 / 888-0328; coconutgrovefiji.com ) kalacak birkaç bungalov ile yerel yemeklerin tadına bakabileceğiniz restoranları bulabilirsiniz. Tauveni dahil Fiji adalarını ziyaret için en iyi zaman nispeten kurak olan Mayıs-Eylül ayları arası olup dalış ise Mayıs ile Aralık arasında mümkündür.

Taveuni Adası, Fiji (Fotoğraf: Arnie Papp)

Tavenui Adası Gezilecek yerler

Bouma Ulusal Miras Parkı

Taveuni ve Vanua Bouma’nın orman alanlarını korumak için 990 yılında Bouma Ulusal Miras Parkı açılmıştır.

Lavena Kıyı Yürüyüşü

Lavena’nın doğal kıyı şeridini ve şelalelerini görmek için en az yarım gün hatta cennet benzeri koylarda yüzme molaları da verilirse tam gün süren bir yürüyüş keyifli olacaktır.

Tavoro Şelalesi

Bouma Şelaleleri olarak da bilinen Tavoro Şelaleleri’nde keyifli vakit geçirilebilir. 30 m yüksekliğindeki alt şelalelere 15 dakikalık kolay bir yürüyüşle ulaşılabilirken daha yukarı çıkmak 45 dakikayı bulabilmekte, sonbahar mevsimine ise yağıştan dolayı tırmanış güçleşmektedir.

Vidawa Yağmur Ormanı Yürüyüşü

Önceden rezervasyon yapılması gerekli 40 $ ücrete mukabil rehberli turlarla ormanın 7 km derinliklerine gidebilirsiniz ki yanınızda içme suyu ve biraz yiyecek taşımanız faydalı olacaktır.

Waitabu Deniz Parkı

1998 yılında, 7 Fiji topluluğunun ortak kararıyla 1 km uzunluğundaki resifte balık tutmak hatta demir atmak yasaklanmıştır. Böylece biyoçeşitliliğin artmasına ve balıkçıların daha büyük balıklar avlamasına destek verilmiştir.

Qeleni Köyü

Yağmur ormanında bulunan geleneksel yaşamın hâkim olduğu bir Fiji köyü olup, geleneksel dansları seyredip ve el sanatları ürünlerini temin edilebileceği bir eko-turizm merkezidir.

Savaşçı Mezarları Mağarası

Bir zamanlar lavların açtığı deliğin sebep olduğu 350 m uzunluğundaki mağarada geçmiş çağlarda Taveuni savaşçılarının, kalıntılarını düşmanlardan gizlemek için kullandığı gizli bir mezar yeridir. Mağaranın keşfedilmesinden sonra kemiklerin çoğu 1950’lerde çıkarılmıştır.

Wairiki Misyonu

Muhteşem bir hindistancevizi plantasyonunun kenarında yer alan yapı Britanya Romanesk kolonyal mimari örneği Taveuni Katolik Kilisesi olarak da bilinmektedir.

Buzağı tepesi (Des Veaux Peak)

Deniz seviyesinden 1196 m yükseklikte bulunan tepeye 4×4 araçlarla veya yürüyerek çıkabilirsiniz. Dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen Fiji’nin ulusal çiçeği kırmızı taç yapraklı beyaz ortalı tagimocia çiçeği burada yetişmektedir. Eski bir volkanik krater olan Tagimocia Gölü bu tepe yolu üzerinde 832 m yükseklikte yer almaktadır.

 Fiji Taveuni Adası Nerede?